fredag 19 juni 2009

En glad midsommar.


Men först skall jag lägga brännpunkten på det moraliska dilemmat. Vilka är vi och vilka vill vi vara. Vi strävar efter att nå upp till den perfekta människan som vi satt upp på en ouppnåelig piedestal. Långt bort från drifter och behov, men enbart levandes efter sin hjärnas ”logiska” samt sunda förnufts värderingar och reaktioner. Kanske vi försöker att göra våra föräldrar glada och få oss att känna oss duktiga när vi lever i gränslandet av de vi vill vara. Men vi kommer alltid i inre och yttre konflikt när vi ser vår spegelbild och inser att vi är lång ifrån fullkomliga. Vi kan inte ens leva upp till våra egna förväntningar. Så varför har en del människor fullt upp med att påpeka andra människors fel och brister. Högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede, lättja, det låter som en svensk midsommar…eller? Men var går gränsen för perfekt eller mänsklig? Är det bara så att vi skall ha något att fundera på hela tiden. Något som håller vår hjärna ockuperad och oss själva sysselsatta 24 timmar om dygnet. Även i våra drömmar får vår moral oss att må bra eller dåligt. Men vi vet bara det vi vet, och framför allt just nu under vår korta tid jorden. Hur kommer det sig att vi inte kan titta på oss själva och bara pusta ut och säga till oss själva: vill jag verkligen vara så perfekt, duktig eller en supermänniska.
Det senaste är New Yorks guvernör Eliot Spitzer, som i februari arrangerade ett möte på ett hotell i Washington med en lyxprostituerad. En man som trumpetat ut sina konservativa värderingar och spottat svavel och aska på andra som har tidigare gjort samma sak. Präster som uppdagas i media med sin extrema sexualitet. Listan kan göras lång genom historien med MORALENS väktare som allt för ofta till och med avrättat människor som enligt den dagliga moraliska värderingen har avvikit från det ”normala” beteendet. Vilken är den dagliga sanningen och vad blir då den följande moralen. Har vi tid att vara dömande efter just min moral. Eller kan vi inte bara säga att du får göra vad du vill, så länge som du inte skadar någon annan. Men framför allt VÅGA VARA VÄRDELÖS.

2 kommentarer:

  1. Hej Peter..

    Älskar att läsa dina inlägg, man får sej alltid en tankeställare... Glad att du finns å påminner oss alla om vad som är viktigt... :o)

    Glad Midsommar till er alla där hemma, hoppas solen kommer att skina på er...

    Kramen från Spanien
    Tina

    SvaraRadera
  2. du e bra du.........glad midsommar! M

    SvaraRadera