fredag 8 maj 2009

Missförstånd.

Grunden till missförstånd handlar till stor del om att ta för givet att den man kommunicerar med kan läsa mellan raderna och borde förstå vad man menar. Men det är tyvärr inte så enkelt. Ingen förstår vad du menar om du inte talar klarspråk och förklarar vad du vill få sagt. Jag hör allt för ofta ”det borde han/hon förstå”. Men ingen förstår någonting om man inte noggrant förklarar annars sitter alla bara där och gissar, och det vet vi ju hur bra det brukar gå. Detta beteende kan mycket väl vara inlärt från början i livet. Har man föräldrar som använder sig av cynism som en del av uppfostran. Så är det inte så konstigt att man försöker längre fram i livet gissa vad folk menar i stället för att lyssna på vad de säger. Om en förälder tröttnar på tjatet och tillslut säger med barsk sur stämma: – Ja men ta en kaka till då! Då är orden precis de man vill höra men inte tonfallet, viket skall man välja? Jag vill ju ha den där kakan. Så man äter kakan fast den inte smakar riktigt lika gott som den hade gjort om den inte var kryddad med skuldkänslor. Senare i livet försöker man tyda signaler och koder och blir ofta missförstådd och missförstår de allra enklaste mänskliga kommunikationerna. Så orden ”MEN DET BORDE DU VÄL FÖRSTÅ” handlar bara om den som säger dem, inte den som få dem.

3 kommentarer:

  1. Låter lite som venus och mars, i ett förhållande... man uppfattar saker olika. man säger sker på fel sätt som kvinna o tror att mannen ska uppfatta det likadant....

    SvaraRadera
  2. Vill ha Kaka..kaka...kaka
    Kram från Kakmostret

    SvaraRadera
  3. Sen finns det de människor som bara vägrar att förstå hur man än förklarar saker och ting. De väljer att se allting som händer och sker från sin verklighet och har ingen förståelse alls för att det finns liv bortom deras värld som ser ut på ett annat sätt.

    SvaraRadera