onsdag 6 maj 2009

Orsak och verkan.

Ingen vet ännu om svin influensa kommer att bli en global pandemi, men det är klart var den kommer ifrån. Mest troligt är jätte grisfabriker som drivs av ett amerikanskt multinationellt företag i Veracruz, Mexiko.

Dessa fabriksgårdar är vidriga och farliga, och de är snabbt multiplicerande. Tusentals svin inpackade i smutsiga lager och besprutas med en cocktail av droger samt gifter som utgör en hälsorisk för mer än bara vår mat. De och deras gödsel laguner skapar perfekta förhållanden att föröka farliga nya virus som svin influensa. The World Health Organization (WHO) och FN: s livsmedels och jordbruksorganisation (FAO) måste undersöka och utveckla regler för dessa anläggningar för att skydda den globala hälsan.

Big agrobusiness kommer att försöka hindra och utnyttja alla luckorna i lagen vid varje försök till reformer, så vi behöver en omfattande protester som hälsovårdsmyndigheterna inte kan bortse ifrån. Logga in nedan för utredning och reglering av fabriker, gårdar och berätta för dina vänner och familj, och vi kommer att leverera den till FN-organ. Om vi når 200.000 underskrifter kommer vi att leverera det till WHO i Genève med en uppsättning av pappsvin. För varje 1000:e framställning signaturer kommer vi att lägga till en gris till uppsättningen:

http://www.avaaz.org/en/swine_flu_pandemic

Förra veckan var influensa allt vi pratade om. Mexiko har nästan förlamats och hela världen ledare stoppar flygresor, förbjuder fläsk import och inledde drastiska kontroller för att dämpa spridningen viruset. Eftersom hotet visar tecken på avtagande blir frågan var den kommer ifrån och hur vi stannar ytterligare ett utbrott allt viktigare.

Smithfield Corporation, den största grisköttsproducenten i världen vars gårdar är fingerar som källa av H1N1 utbrott, förnekar något samband mellan deras svin och influensa. Stora agrobusiness världen över betalar enorma summor pengar till forskning för att hävda att biosäkerheten säkerställs i industriell svinproduktion. Men WHO har sagt i åratal att en ny pandemi är oundviklig och experter från Europeiska kommissionen och FAO har uppmanat till att snabbt gå från små anläggningar till industriella grisproduktionen i själva verket ökar risken för utveckling och överföring av epidemier. Den amerikanska Centers for Disease Control and Prevention varna att forskarna ännu inte vet omfattningen av att det finns smittförande ämnen som produceras i svinfabriker, gårdar påverkar människors hälsa.

Studier blir allt fler av de fruktansvärda förhållanden som drabbas av svin i koncentrerad storskaliga operationer och förödande ekonomiska konsekvenser för små jordbrukare med förvaltningsområden uppsvällda till storskaliga operationer. Smithfield själv har redan bötfällts på $ 12.6m, är för närvarande även under en annan federal utredning i USA för giftiga miljöskador från grisexkrementsjöar.

Men även med allt detta skadliga bevis, en kombination av ökade globala köttkonsumtionen och en stark industri som motiveras av vinst på bekostnad av människors hälsa, innebär att i stället för att stänga av dessa vämjeliga STORJORDBRUK som förökar sig över hela världen och som vi subventionerar. I kölvattnet av detta får vi ett svininfluensa hot. Låt oss hålla industriella svinproducenter ansvariga.

2 kommentarer:

  1. Häftig hemsida skraatch.com...!!!
    Svininfluensan ja..hmm vi kommer nog tyvärr att se mycket av sånt i framtiden i olika skepnader.... vi missbrukar vår moder jord och det slår ut oss på ett eller annat sätt..:(

    SvaraRadera
  2. Heta frågor. Kanon! Skönt att du är tillbaka i gängorna.Kör på! Lycka till med Skraatch.Anders

    SvaraRadera