lördag 14 februari 2009


Sorry att Lördagen börjar lite tungt, men jag måste bara reflektera.
På radion pratar man om Obamas stängning av Guantanamo.
Det som fascinerar mig är att om och om igen så blir sanningen en annan, med en massa människor som offer. Människor som säljs, förflyttas, torteras och dödas. Hur många tusen år skall vi tro att sanningen börjar med mig, just här och just nu.
Nu tar USA tillbaka Genève Konventionen som man inte tyckte att man behövde för några år sedan. Vad händer när en stormakt med panik får sätta den universella agendan. Israel vill nu likt USA inte låta sina soldater dömas av Genève Konventionen i samband med utredandet av brott mot de mänskliga rättigheterna, utan det skall man fixa själva. Det var 55-60 miljoner människor som dog under andra världskriget och det är deras blod som har skapat Genève Konventionen för att vi skall lära oss att det detta aldrig får hända i gen. Det är ingenting som man bara kan ignorera. Om man nu med en ny president i USA och bara åtta år senare går ut och talar om att det den förra presidenten stod för, är ingenting man står för i dag. Borde vi inte förstå då att även de största sanningarna förändras. Andra världskriget varade i bara sex år innan soldater satt i rättegångar och bad om förlåtelse och sa att de bara hade följt givna order. Stalin dör 1953 och man avskaffar Gulag. Hur många människor han inte dö för den sanningen. Berlinmuren byggs i skuggan av en sanning och rivs senare på grund av en annan. Det finns lika många sanningar som det finns levande varelser på planeten just nu. Vi måste lära oss att leva med varandra, utan att se olikheterna som ett hot utan som en tillgång. För egentligen är vi mer lika än vi är olika.
Tillslut så måste vi komma ihåg att vi är ensamma här ute i rymden på vår lilla planet. Om vi alla skulle behöva hjälp en vacker dag. Spelar det ingen roll hur högt vi skriker, det är ingen som kommer att höra oss.
Är det inte dax nu, att vi borde lära oss att samarbeta.

3 kommentarer:

  1. Det är så sant för i rymden kan ingen höra oss skrika....

    Kram från Gagarin

    SvaraRadera
  2. Bra med en blogg med tänkvärda ord och debatt istället för alla bloggar med kak recept och andra små chicka tips...
    Kajsa Varg

    SvaraRadera
  3. Kolla in SvD:s gripande artiklar om fångvaktaren i Gitmo (Guantanamo) idag o igår. Fångvaktaren som idag reser runt tillsammans med två fd fångar och berättar om de meningslösa grymheterna i kampanjen Two Sides – one story .
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2506577.svd
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2499411.svd

    Intressant och skrämmande är också hur kriget slår tillbaka på det land som krigar. I januari 2009 begick 24 soldater som tjänat USA (i det pågående Kriget mot terrorismen) självmord.

    Ur artikeln:
    "Det är betydligt fler än antalet som under samma tid stupade i Irak och Afghanistan. Totalt tar 6500 krigsveteraner från USA:s tidigare väpnade konflikter livet av sig varje år. Det innebär 18 lik om dagen.

    Andra uttryck för tillståndet bland de hemvändande soldaterna kan vara en kaklad vägg med blodspåren från ett tvåårigt barns krossade skalle. Det var i Texas som en 21-årig pappa, invalidiserad i ett bombattentat utanför Falluja, för några år sedan slog ihjäl sin egen dotter när hon inte ville sitta på pottan. Andra stryper sina flickvänner eller skjuter ihjäl folk på öppen gata. Många glider runt som spöken i samhällets marginaler, alkoholiserade, nedknarkade och hemlösa. Men de flesta försöker efter kriget bara gå vidare i sina liv trots sömnproblemen, mardrömmarna och de häftiga vredesutbrotten som skrämmer livet ur deras anhöriga."

    SvaraRadera