onsdag 25 mars 2009

Döma eller dömas.

I’M BACK!!!!!!!

Hela dagen i dag blir det kläderna som gäller.


Jag hör en Sverigedemokrat som förespråkar dödsstraff på radion och tänker på Fyodor Dostoevsky 1821-1881 uttalande om att ett samhälles hälsotillstånd kan bedömas genom att man studerar sina fängelser.
Det finns ju enklare svar på denna fråga som att jag skulle aldrig vilja tillhöra ett samhälle som har sådana värderingar att man dödar någon annan. Då blir samhället identiskt med den det dömer.
Men när vi dömer så gör vi det utifrån en värdering som i de flesta fall grunda sig på vår moral. Moralen grundar sig i sin tur på att vi tror oss ha funnit en mening som senare har utvecklats till en ren sanning. En sanning kan vi vara villiga att till och med försvara. Ibland ända in i döden. Vi kan till och med tortera, lemlästa och utrota i sanningens namn. Men försvarar man är man aldrig tillräckligt öppen för att vara hundra procent objektiv. Så vad skall dömas? Det slutgiltiga resultatet eller det som har skapat det, som föräldrar, skola och ett elitinriktat samhälle som inte ser till personliga behov utan kategoriserar individer i produktiva eller oproduktiva grupper. Vi får inte glömma bort att historien talar om för oss om och om igen är att även de största sanningarna förändras och ibland räcker det inte med ett ”förlåt vi visste inte bättre” för att allt skall bli bra igen. Piloten på B-29 flygplanet Enola Gay Robert A. Lewis som efter att ha släppt den första atombomben över Hiroshima skriver I sin log ”My God, what have we done?”
Jag kan liva upp stämningen jag.
God morgon nu kör vi.

1 kommentar: