lördag 21 mars 2009

P. Grön bygger en låda.
Vad som behövs är:

1kg rensade färska sardiner (småsill eller liten strömming går också bra)
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 morötter
1 tsk tomatpuré
2 dl olivolja
1 ½ dl rancio (kan ersättas med Monyilla Dry)
½ röd chilipeppar
2 lagerblad
2 kvistar timjan
salt och nymald peppar

Ta bort huvudena och rygg benen på sardinerna. Värm ¾ dl av oljan i en stekpanna på hög värme. Lägg i sardinerna och stek dem tills de får en gyllen brun yta, ca 3 min på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper och ställ dem åt sidan att svalna. Skala vitlöken, den gula löken och morötterna. Skär löken i tunna skivor och riv morötterna. Hacka chilin. Smula slutligen lagerbladen. Värm resten av oljan i en stekpanna och fräs löken försiktigt tills den mjuknar.
När löken är nästan klar, tillsätt morot, vinäger, vin, vitlök chili, lagerblad, timjan och tomatpuré. Salta och peppra efter smak. Koka i 20 minuter under försiktig omrörning. Smaka av och krydda om så behövs. Häll en tredjedel Escabechen i en form. Lägg i halva mängden sardiner. Häll på ytterligare en tredjedel av röran. Fyll på med återstoden av sardinerna och täck till slut med resten av röran. Täck över formen och låt den stå i 3 dagar i kylskåp före servering.
Det var väl inte så svårt.

1 kommentar:

  1. Det där receptet saknas i min kokbok?
    Kram
    Tettadesign

    SvaraRadera